Tuinonderhoud

Want ook uw tuin heeft aandacht nodig...

Snel en efficiënt tuinonderhoud begint met goed materiaal. Goed materiaal betekent echter niet duur materiaal. Met een simpel stel tuinhandschoenen, een schep en een hark kan er al heel wat werk in de tuin verzet worden.

Natuurlijk vergen specifiekere onderhoudstaken elk apart materiaal. Daarom wordt hieronder een korte opsomming weergegeven met de belangrijkste werktuigen voor tuinonderhoud.

Handschoenen

Handschoenen zorgen er niet enkel voor dat je handen proper blijven, maar ook dat sommige bacteriën in de bodem of irriterende plantensappen geen kans krijgen om schade aan te richten. Kies best voor handschoenen met een handpalm uit rubber of een vochtwerende stof.

Schop of spade

Zowel een schop als een spade kan zijn nut bewijzen bij het onderhouden van een tuin. Een schop wordt gebruikt om grote hoeveelheden grond of compost te verplaatsen terwijl een spade veelal gebruikt wordt om plantgaten te graven of kanten af te steken. Beide taken kunnen door beide gereedschappen uitgevoerd worden, maar het grote blad van een schop zal helpen snel een grote hoeveelheid te verplaatsen, terwijl de scherpe rand van een spade de steekbewegingen zal vergemakkelijken.

afbeelding van een tuinschopje

Hark

Een hark zal vooral tijdens de herfst gebruikt worden om bladeren bij elkaar te harken, maar ook tijdens het jaar kan dit gebruikt worden om kleine twijgjes, stukjes onkruid, etc.… na onderhoud bij elkaar te harken.

Snoeischaar

Ook dit werktuig zal vooral zijn nut bewijzen in de herfst. Een goeie snoeischaar zal allereerst ervoor zorgen dat er minder kracht nodig is om takken te snoeien. Daarnaast zal de plant, heester of boom minder te lijden hebben door de rechte snee van een scherpe snoeischaar.

afbeelding van een snoeischaar

Grasmaaier

Hoewel duurder in aanschafwaarde is een grasmaaier een essentieel werktuig in de tuin. De keuze in grasmaaiers is zeer uitgebreid, maar bij de aanschaf moet steeds uitgegaan worden van de grootte van de tuin. Kies voor kleinere tuinen voor een duwmaaier. Niet enkel zal het lopen en opharken van het gras een goede oefening zijn, ook zijn deze handmaaiers zeer goed voor het milieu. Bij grotere tuinen of grasperken kan er geopteerd worden voor elektrische – of benzinemaaiers. Maar ook hier zijn er vele varianten met een verschillend design, motorsterkte of grootte van de opvangbak.

Varia

Tot slot zijn er nog enkele tuingereedschappen die kunnen helpen het werk te vergemakkelijken. Zo kan een wortelsteker helpen sneller onkruid weg te krijgen of een handschop helpen om sneller kleine planten te planten. Ook een zitbankje kan voor oudere mensen raadzaam zijn om gemakkelijker te bukken of terug recht te geraken.

afbeelding van enkele potjes met plantjes

Onderhoud in de tuin is vooral seizoensgebonden. Er zijn twee periodes in het jaar wanneer het onderhoud intensiever zal zijn, voornamelijk in de lente en in de herfst. Voor aanvang van enig werk in de tuin is het echter raadzaam een duidelijk plan te maken. Dit plan zal niet enkel de verschillende plantvakken bevatten, maar ook een oplijsting van de verschillende planten en bloeiperiodes.

Tracht bij de aanplanting van vaste- en jaarlijkse planten of heesters rekening te houden met de verschillende bloeiperiodes. Zo heb je een heel jaar door bloemen in de tuin. Ook de plaatsing van de planten, liefst van laag naar hoog, in de border moet in acht genomen worden om er voor te zorgen dat elke plant goed tot zijn recht komt.

De lente:

In de lente wordt de voorbereiding gemaakt voor de zomertuin. De tuin ontwaakt uit de winterslaap en de eerste planten en onkruiden zullen beginnen groeien. Ook het gras dat een hele winter ongestoord gelaten is, zal een onderhoudsbeurt kunnen gebruiken. Begin met het gras een eerste maal te maaien en strooi na deze eerste maaibeurt, best voor een regenachtige dag, wat compost en kalk op het gazon. Het compost zal er voor zorgen dat het gras een kickstart krijgt en goed gaat groeien in het voorjaar. De kalkkorrels zullen er voor zorgen dat het mos dat zich tijdens de winter in de grasmat genesteld heeft, hardhandig uitgeroeid wordt.

Probeer in de lente niet al te veel meer te snoeien. Vele planten zitten in de opstartfase, het geen veel sap en voedingsstoffen doorheen de takken en twijgen stuurt. Wonden in de schors of bast van heesters of bomen kan er voor zorgen dat bomen en struiken in deze periode dood bloeien na een snoeibeurt.

Tijdens de maanden februari en maart kunnen hagen en bomen aangeplant worden. Doe dit voor de sapstroom door het warmere weer op gang komt zodat ook deze planten met een goede start kunnen beginnen.

Wanneer de ergste vorst geweken is (veelal vanaf april) kan er overgegaan worden tot het planten van een- en tweejarige planten. Deze dienen tegen de zomer goed ingeworteld te zijn om zeker te zijn dat ze ook tijdens de warmste maanden voldoende vocht uit de bodem kunnen trekken. Hou bij het verdelen van deze zomerbloeiers eveneens rekening met de maximale hoogte!

Afbeelding van enkele krokussen

De zomer:

In de zomer dient de tuin elke week of om de twee weken een kleine onderhoudsbeurt te krijgen. Ook tijdens deze periode blijven onkruiden groeien, en indien ze niet onder controle gehouden worden, zullen ze snel alles overwoekeren.

Zorg er zeker voor dat er geen ingrijpende infrastructuurwerken in de tuin gepland zijn tijdens deze maanden. Bomen verplanten, nieuwe struiken en dergelijke aanplanten zijn tijdens de warme maanden geen goed idee.

Het belangrijkste tijdens de wintermaanden is echter de planten voldoende water geven. Vooral tijdens de maanden juli en augustus kan de tol van de zon zwaar wegen op eenjarigen die niet die in de grond ingeworteld zijn.

Afbeelding van enkele zonnebloemen

De herfst:

Tijdens de herfst is het tijd voor een grondige onderhoudsbeurt in de tuin. De bomen en heesters gaan stilaan in winterslaap en kunnen, indien nodig, grondig gesnoeid worden. Ook de afgestorven stelen van eenjarige planten kunnen best afgesneden worden en eventueel verhakseld worden als mulching tussen borders.

Keer gevallen bladeren van het gazon af, maar strooi het in de verschillende plantvakken. De bladeren zullen als een natuurlijk vorstdeken werken om kwetsbare planten tegen vorstschade te beschermen.

Tot slot is dit de ideale tijd om bloembollen te planten. Vroege bloeiers zoals krokussen, narcissen en hyacinten kunnen de winterperiode best overleven onder de grond en zullen bij het eerste straaltje warmte de lente terug inluiden in het voorjaar.

Afbeelding van enkele herfstbladeren