Wassen

Grote wasjes of kleine wasjes?

Wassen

In dit document leer je de basis van wassen van A tot Z. De tekst is onderverdeeld in verschillende onderdelen, je kan deze best stap voor stap doorlopen als je nog geen eerdere ervaring hebt om fouten te voorkomen en zo je kleren misschien we te behoeden voor verkleuring, krimpen, …

Wat heb je nodig?

“Het kleinste kind kan de was doen” is makkelijker gezegd als gedaan, hoe begin je hier nu eigenlijk aan en wat heb je nodig?

We maken je het makkelijk door dit even op te sommen.

  • Een wasmachine
  • Wasmiddel
  • Wasverzachter
  • Een wasprogramma
  • Vuile was
  • Water
  • Elektriciteit
Wasmachine
Toffe GIF van een wasmachine

Verschillende soorten wasmachines

Je hebt tegenwoordig verschillende soorten en merken wasmachines, de prijs varieert ook goed tussen deze apparaten, maar waar ligt dat nu precies aan?

Het merk

Je kunt gaan voor bekendere merken zoals AEG, Bosh, Miele, Siemens, Beko en Whirlpool waarvan je weet dat Miele en Siemens duurdere merken zijn en Beko een goedkoper merk.

Het laadvermogen

Mensen met weinig was kiezen best voor een laadvermogen tot 5kg en mensen met veel was kiezen best voor 8kg of meer. Ben je een gezin met twee kinderen is een machine die 6 tot 7kg aan kan genoeg.

Het energielabel

Het label is een maatstaf van het energieverbruik van een katoenwas bij 60°C met een lading wasgoed van 6kg. Je krijgt label A als je onder de 0,19 KWH verbruikt. Tegenwoordig heb je ook van A+ tot A+++, wilt A++ direct dan zeggen dat dit zuiniger is als A+? Nee, het label is niet enkel afgeleid van het stroomverbruik maar ook van het aantal decibels dat het produceert etc.

Toerental van de trommel

Het toerental van een trommel varieert van 1000 omwentelingen per minuut tot 1800 omwentelingen per minuut. Hoe krachtiger, hoe duurder. Als gemiddeld gezin zit je tussen de 1400 en 1600 goed.

Producten en doseringen

Kies je voor een tablet, voor waspoeder, waspods of vloeibaar product?

Een tablet

Worden vervangen door de pods.

Vloeibaar wasmiddel

Dit is beter voor wolwas en bonte was.

Waspoeder

Dit is beter voor witte was en maakt de was zachter dan vloeibaar.

Wasverzachter

Zorgt dat het strijken makkelijker is maar kunnen er voor zorgen dat handdoeken minder goed absorberen.

Waspods

Een nieuw concept op de markt, properder in gebruik. Let op dat kinderen dit niet aanzien als snoepjes en berg dit dus goed op, dit telt ook voor alle bovenstaande.

De verschillende wasprogramma’s

Kort programma:

Een kort programma is ideaal om muffe klere of niet extreem vuile kleren eens te wassen en een goed geurtje te bezorgen.

Ecoprogramma:

Het ecoprogramma doet een pak langer over het wassen maar wast op een lage temperatuur en is ook mogelijk op grove vlekken.

Bonte was:

Bij dit programma draait het vooral om welk soort kleren het gaat, textiel kun je doen op 30 of 40 graden.

Witte was:

Witte was doe je best altijd op 60 graden en voor extreem grove vlekken 90 graden.

Extra spoelen:

Extra spoelen kun je gebruiken om het extra wasmiddel uit je was te spoelen wat zeer handig kan zijn voor mensen met een allergie of een gevoelige huid.

Uitgestelde start

Met deze functie kan je het programma starten wanneer je zelf wil, dit kan ervoor zorgen dat je kan genieten van voordelige tarieven.

Strijkvrij

Het strijkvrij programma zou in principe er voor moeten zorgen dat er geen kreuken in je kleren komen.

Stoomprogramma

Een stoomprogramma hebben niet veel apparaten en zal je dus eerder aantreffen bij duurdere apparaten. Dit programma zorgt ervoor dat je kleren makkelijker te strijken zijn.

Wol

Dit programma is enkel en alleen bedoeld voor wol. Let wel op, niet elke soort wol mag/kan je wassen!

Katoen

Dit is het energiezuinigste programma dat je vind op je machine omdat dit programma relatief heel weinig water verbruikt. Meestal gebruik je dit programma voor beddengoed en handdoeken.

Jeans

Dit is een fijner wasprogramma zodat de spijkerbroek zijn dikte en kleur behoudt. Een algemene tip, als je jeansbroeken wast draai je deze best binnenste buiten voor kleurbehoud.

Overhemden

Hetzelfde geld als bij de jeansbroeken, een licht programma. Als je panty’s of bh’s wilt wassen kan dat ook op dit programma maar je steekt deze wel best even in een apart zakje voor je het in de was gooit.

Sportkleding

Sportkledij is hetzelfde als de twee bovenstaande omdat sportkledij meestal uit een dunne stof is gemaakt.